Вибір кухоних ножів
Більшість господинь звикли користуватися одним-двома найбільш зручними ножами, наприклад, зручними для нарізки м'яса, але при цьому абсолютно невідповідними для чищення картоплі.
Якщо
раніше небагатий арсенал кухонних ножів був обумовлений обмеженим
вибором на ринку, то в даний час ситуація змінилася - ніж можна
підібрати для будь-яких продуктів і на будь-який смак. Але,
найчастіше, той, хто вирішив замінити свій старий «зручний» ніж на
новий, розгублюється у виборі, не розуміючи на чому зупинити свій вибір.
В результаті виходить така ситуація коли купується цілий набір ножів, а використовуються лише 2-3 штуки.
Якщо ви хочете купити ніж або використовувати за призначенням вже
наявні на кухні леза, тоді слід спочатку розібратися які ножі для чого
призначені.
Основні види кухонних ножів:
1. Ніж для нарізки. Таким кухонним інструментом можна легко нарізати шматочки з м'ясних і рибних продуктів. Лезо, ножа для нарізки, довге і вузьке з рівною кромкою. Іноді на лезі цих ножів зустрічаються поглиблення які запобігають налипанню продуктів при нарізці.
2. Ніж для м'яса. Призначений для нарізки м'яса будь-якої жорсткості. Лезо злегка зігнутої форми з рівною кромкою.
3. Філейний ніж. Особливістю даного ножа є досить довге і вузьке лезо, завдяки якому
одним рухом можна відокремити рибне філе від кісток або ж відрізати
рівний шматок м'яса.
4. Ніж для сиру. Лезо широке, має отвори для запобігання налипання сиру, подвійний
носик використовується як вилка при перенесенні вже нарізаних скибочок
сиру.
5. Ніж для овочів. До овочевих ножів відносяться ножі різної форми: з маленьким руків'ям і коротким, прямим лезом; ніж з великою ручкою і середнім лезом для нарізки овочів; ніж з двома зверненими один до одного лезами для чищення фруктів і овочів.
6. Хлібний ніж. Основне призначення цього ножа нарізка хліба і хлібобулочних виробів. Лезо такого ножа подовжене і товсте, кромка хвиляста як у пилки. Також таким ножем можна обробляти кавуни або дині.
7. Ніж-пила. Такий ніж необхідний для відпилювання шматочків від заморожених продуктів. Особливість ножа-пилки це лезо з зубцями різного розміру і форми.
Також не слід забувати про правильний догляд за кухонними ножами -
бажано мити вручну, витираючи після миття насухо, а також точити за
допомогою спеціально призначеного для цього точила.
В процесі вибір ножа варто виходити з кухонних здібностей і потреб, щоб покупка використовувалася за призначенням, а не стала предметом інтер'єру.